26-06-17

CO²-certificering van vrachtwagens op komst

Truck driving on the road

Als het aan de Europese Commissie ligt worden niet alleen leaseauto’s maar ook vrachtwagens binnenkort gecertificeerd op basis van hun CO²-uitstoot. Het is waarschijnlijk dat het de Europese Commissie niet alleen te doen is om de informatie, maar dat de certificering ook gebruikt kan worden om te reguleren.

Voor zakelijke rijders is het al jaren de gewoonste zaak van de wereld: je bijtellingspercentage hangt af van de CO²-uitstoot van je auto. Voor vrachtwagens ligt het iets anders, zo wordt o.a. de zogenaamde Euronorm aangehouden, waarin de uitstoot van stoffen als koolmonoxide en fijnstof worden gemeten.

Volgens TNO is De Europese Commissie nu van plan om voor vrachtwagens niet alleen de euronorm vast te leggen, maar ook een CO²-certificaat. Hiervoor is een tool genaamd VECTO ontwikkeld, de Vehicle Energy Consumption Calculation Tool. Deze tool berekent op basis van diverse waarden, waaronder de efficiency van de luchtweerstand, rolweerstand etc. de CO²-uitstoot van een vrachtwagen.

Met het voorstel wil de Europese Commissie het CO²-certificaat voor vrachtwagens vanaf 2019 invoeren. Of dit certificaat in de toekomst ook gebruikt gaat worden om de te heffen belasting te berekenen is nog even onzeker.

Vraag een offerte aan