02-06-17

Rust in cabine in Duitsland nu écht verboden

BAG Voertuig

Eind vorig jaar kondigden we al aan dat een verbod op de 45-uurs rust in Duitsland zou worden gehandhaafd. Sinds vorige week is het dan echt zover.

België en Frankrijk gingen Duitsland al voor met een verbod op de 45-uurs rust. Het idee achter het verbod is eenvoudig: rusten in de cabine zou minder goed voor je zijn dan rusten in een bed. Nu de handhaving van kracht is lopen chauffeurs risico op een boete van € 60 euro voor ieder uur dat zij niet goed rusten. Voor werkgevers is dit € 180 euro. Bij een rust van 9 uur betekent dit zo’n € 2.160 euro aan boetes!

Los van de vraag of rusten in je cabine echt zo slecht voor je is zijn er volgens ondernemersorganisatie TLN nog enkele andere problemen met de handhaving van het verbod. Met een verbod in Duitsland, Frankrijk en België is Nederland een geïsoleerd land dat als enige nog toestaat dat de 45-uurs rust in de cabine mag worden genoten. De organisatie verwacht om deze reden overvolle parkeerplaatsen in Nederland.

Naast het handhaven van het verbod door Duitsland heeft de EU deze week ook een zegje gedaan over de 45-uurs rust. In het voorstel van de Europese Commissie wordt gepleit voor een algeheel verbod van deze regeling. Volgens TLN benadeelt dit de flexibiliteit van het wegtransport. Of de voorstellen van de Europese Commissie ook invloed zullen hebben op andere rij- en rusttijden is nog niet bekend.

Vraag een offerte aan