18-05-17

Digitale tachograaf: een op de vier pleegt fraude

ILENT Auto

De Belgische politie heeft afgelopen dinsdag een grootscheepse transportcontrole gehouden. De resultaten liegen er niet om: volgens de resultaten is in maar liefst 1 op de 4 vrachtwagens gefraudeerd.

Grootscheepse controles worden de laatste tijd steeds vaker ingezet. Hierbij worden, zonder pardon, talloze chauffeurs en transportbedrijven gecontroleerd en beboet. Vaak terecht, vaak ook erg streng. Afgelopen dinsdag was het bij zo’n controle weer raak: zo’n 46 vrachtwagens zijn gecontroleerd. De Belgische staatssecretaris Twitterde naar aanleiding van de controle dat deze bij moest dragen aan veiligheid op de weg en meer eerlijke concurrentie.

De controle werd geleid door Belgische experts, maar was internationaal van aard. Dergelijke controles komen steeds vaker voor en er wordt steeds meer tussen de landen samengewerkt: bij deze controle waren naast Belgische experts ook controleurs uit Nederland, Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Polen en Frankrijk aanwezig.

Naast boetes voor tachograaffraude werden er ook veel andere boetes uitgedeeld. Ongezekerde ladingen, manipulatie van de AdBlue, valse verlofbrieven maar ook 5 vrachtwagens waarbij de rij- en rusttijden niet bleken te kloppen. Het is niet duidelijk of dit ging om een slechte administratie of om overtredingen. Het moge duidelijk zijn dat de controles van de inspecteurs grootschaliger en bovendien ook slimmer worden. Zo kondigde Scania al aan dat er een samenwerking komt tussen het bedrijf en ILT om op die manier makkelijker tachograaf-fraude op te kunnen sporen.

Wij adviseren chauffeurs en transportbedrijven om ervoor te zorgen dat in ieder geval de administratie op orde is. Uit ervaring weten wij dat de meest hoge boetes vaak het eenvoudigst te voorkomen zijn en geloven we dat dit soort boetes volstrekt onnodig zijn. Hoe we dat doen kunt u lezen op onze productpagina over onze volautomatische oplossing die al uw digitale tachografen op afstand uitleest en de tachograafdata en data van bestuurderskaarten beschikbaar stelt in alle wettelijk vereiste formaten, 24 uur per dag.

Vraag een offerte aan