03-03-17

Europese tol in mei

Europese Unie Vlag

Een bijzonder bericht vandaag op de website van magazine TTM, Eurocommissaris Violeta Bulc wil de tol harmoniseren in Europa. Het bijzondere is dat ze dit al in mei wil gaan doen.

Europa streeft al jaren naar meer eenheid dus de plannen van de Eurocommissaris zijn op zich niet gek. Tel daarbij op dat heel veel Europese lidstaten al jarenlang op eigen initiatief de Europese richtlijnen implementeren waardoor je tegenwoordig door de bomen het bos niet meer ziet. Bijna ieder land waar op dit moment tol wordt geheven heeft zijn eigen tolkastje, waardoor vrachtwagens tegenwoordig een veelvoud aan tolkastjes in de cabine hebben.

Naast tol speelt natuurlijk ook de kilometerheffing een rol. Zo lijkt heel politiek Nederland, enkele partijen uitgezonderd, voorstander van een kilometerheffing waarbij ook de transportsector niet buiten schot blijft. Natuurlijk kennen we ook allemaal het voorbeeld van België waar sinds 2016 een kilometerheffing voor vrachtwagens geldt. Uiteraard wil de Eurocommissaris ook op dit vlak de regels harmoniseren.

Wat er precies gaat gebeuren in mei is nog even de vraag. Waarschijnlijk komen er in ieder geval plannen waaruit af te lezen is hoe de Europese tolheffing eruit komt te zien. De basis voor deze plannen is volgens TTM te vinden in een stuk Europese wetgeving dat al in 2004 is goedgekeurd. Dit is wetgeving die ervoor moet zorgen dat er in heel Europa een uniform tolkastje wordt gebruikt. Onder andere tussen Spanje en Frankrijk is het mogelijk om hetzelfde tolkastje te gebruiken, maar in heel veel landen ook niet.

Het hebben van een on-board-unit in plaats van meerdere scheelt natuurlijk enorm in de kosten. Ook leidt een uniform tolsysteem waarschijnlijk tot een eerlijkere markt voor wegvervoer. Waar we natuurlijk ook nieuwsgierig naar zijn is de invloed van de plannen van de Eurocommissaris op de kilometerheffing in Nederland als die er komt. We houden de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en zijn erg benieuwd naar de plannen die uitkomen in mei.

Vraag een offerte aan