22-02-17

Versoepeling minimumloon Oostenrijk op komst

Truck driving on the road

Iets meer dan een maand geleden schreven we al over het Oostenrijks minimumloon. Gisteren kwam belangenorganisatie TLN echter met nieuws naar buiten: na een stevige lobbycampagne heeft Oostenrijk besloten om de regels te versoepelen.

Met een minimumloon van € 8.90, een meldingsplicht voor goederenvervoer en daarnaast de verplichting om alle documenten die ook maar iets met het loon te maken hebben in het Duits in de cabine te leggen deed het Oostenrijks minimumloon zijn intrede. De regels worden echter versoepeld. Volgens TLN is het nog niet helemaal duidelijk hoe dit eruit gaat zien maar we kunnen in ieder geval het volgende verwachten:

– Er komt een speciaal formulier waardoor de registratie van chauffeurs eenvoudiger wordt. Dit formulier moet 6 maanden geldig zijn in plaats van de duur 3 maanden die op dit moment geldt.
– Er komt een versoepeling in het aantal documenten dat een chauffeur bij zich moet dragen. Het is nog niet helemaal duidelijk welke documenten wel en niet aanwezig moeten zijn.

Voorzichtigheid is echter wel geboden: totdat de nieuwe regels zijn ingevoerd gelden voor goederentransport in Oostenrijk nog steeds de huidige regels, met als enige uitzondering transitovervoer.

In de toekomst wil TLN dat er één centraal registratiepunt komt voor heel Europa. Op deze manier wil de partij helderheid creëren in de ingewikkelde regelgeving en de (vaak hoge) administratieve lasten verlagen. Deze ingewikkelde regelgeving is vooral ontstaan omdat iedere lidstaat zijn eigen interpretatie geeft aan de Europese richtlijnen. Eerder kwam o.a Frankrijk al met een minimumloon.

Vraag een offerte aan