09-02-17

Smartphone geblokkeerd tijdens rijden

GPS Tracer Ipad Iphone

Een van de meest gehoorde suggesties en tevens een verzoek van minister Schultz van Haegen om de veiligheid op de weg te verbeteren: blokkeer smartphones tijdens het rijden. Dit voorstel lijkt nu uit te komen met een pilot die gebruik maakt van de zogenaamde Safe Drive Pod.

Volgens de makers van Safe Drive Pod wordt maar liefst 25% van alle ongelukken veroorzaakt door het gebruik van de smartphone in voertuigen. Genoeg reden om deze tijdens het rijden uit te schakelen. Het concept is eenvoudig: in de auto, of in een vrachtwagen, wordt een zendertje geplaatst die controleert of het voertuig aan het rijden is. Is dit het geval, dan wordt een signaal gestuurd naar de Safe Drive Pod applicatie die op de smartphone is geïnstalleerd. Deze app blokkeert vervolgens alle apps op de smartphone en laat zien dat deze niet bruikbaar is als er gereden wordt.

Hoewel het systeem vrij nieuw is lijkt een grootschalige introductie niet ver weg. Fietsenbouwer Gazelle heeft de Safe Drive Pod inmiddels voor het eerst geïnstalleerd op één van haar modellen. Iets relevanter voor vrachtwagenchauffeurs is de uitspraak van Veilig Vervoer Nederland en TLN. Zij zijn van mening dat de Safe Drive Pod dé technische oplossing is om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren en gaan de komende tijd het product actief onder aandacht brengen van ondernemers.

Tot slot wordt ook vanuit de politiek flink aangedrongen op technische maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Niet alleen de hierboven genoemde minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu is een groot voorstander van een technische oplossing, ook vanuit de Tweede Kamer klinken geluiden om smartphones te blokkeren in vrachtwagens, maar ook in overige voertuigen.

Bij TachoByte zijn we over het algemeen voorstander van maatregelen die de veiligheid bevorderen (tenzij deze inbreuk maken op de privacy). Zo draagt onze oplossing onder andere bij aan het halen van de normen voor rij- en rusttijden. We volgen de ontwikkelingen dan ook op de voet en zijn benieuwd wat de Safe Drive Pod in de toekomst gaat brengen.

Vraag een offerte aan