02-02-17

TLN waarschuwt voor boetes

ILENT Auto

Om nog maar eens aan te geven dat niet alleen malafide transportbedrijven aangepakt door ILT worden aangepakt is hier een waarschuwing van TLN: zorg ervoor dat je je C- en M-bestanden op orde hebt, ander is de maximale boete bij een eerste bezoek € 82.000.

ILT legt de boetes op om wetgeving rondom rij- en rusttijden af te dwingen. Echter wordt niet alleen flink beboet bij overtredingen van deze rij- en rusttijden, maar vooral ook bij gebreken aan de administratie rondom de digitale tachograaf. Concreet gaat het hier om het uitlezen van de chauffeurspas (de C-bestanden) en het uitlezen van het massageheugen van de digitale tachograaf (de M-bestanden).

De lijst met boetes die ILT kan geven zijn groot en bovendien worden veel boetes per chauffeur per dag gerekend. Mist er bijvoorbeeld 1 dag aan C-bestanden van een bepaalde chauffeurspas die op die dag volgens de ritplanning wel gebruikt zou zijn? Dan heb je al € 4.400 aan je broek. Op die manier is de maximale boete van € 82.000 snel bereikt. Deze maximale boete kan pas worden opgelegd vanaf een bepaalde bedrijfsgrootte. Echter wil dat niet zeggen dat ook kleinere transportondernemers flink beboet kunnen worden, zelfs al bij een eerste bezoek. Voor een zelfstandige transportondernemer geldt bijvoorbeeld een maximale boete van € 20.500.

Het boetebeleid van ILT is streng en bovendien meedogenloos. Wat echter de grootste zonde is, is dat alle transportbedrijven heel eenvoudig kunnen voldoen aan de eisen van ILT, tegen een hele kleine fractie van een boetebedrag. Al vanaf € 9,95 per voertuig per maand levert Tachobyte een oplossing die het hele probleem wegneemt. We lezen de tacho en de chauffeurspas uit, volledig automatisch en op afstand. De gegevens hiervan worden vervolgens automatisch opgeslagen en zijn 24/7 beschikbaar via onze weboplossing. Uiteraard zijn alle bestanden online in te zien, maar zijn ze ook te exporteren naar diverse formaten zoals PDF of Excel. Op die manier is er altijd een correct en compleet overzicht van C- en M- bestanden en is ILT tevreden.

Geen gezeur met de inspecteur? Neem contact op met één van onze mensen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan