29-01-17

Grensoverschrijdende digitale vrachtbrief een feit

Truck driving on the road

Het eerste grensoverschrijdende transport dat gebruik maakt van een digitale vrachtbrief is een feit. Een partij uit Spanje maakte succesvol de oversteek naar buurland Frankrijk onder begeleiding van een digitale vrachtbrief. Binnenkort is dit misschien ook mogelijk in de Benelux.

De vrachtbrief is sinds jaar en dag verplicht bij het transport van goederen. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat ook de vrachtbrief volledig gedigitaliseerd is. Voorlopig gaat het stapje voor stapje en de eerste tekenen zijn aan de horizon. Spanje en Frankrijk hebben het zogenaamde eProtocol geratificeerd, een voorwaarde om de digitale vrachtbrief te mogen gebruiken. Omdat de landen aan elkaar grenzen is het ook toegestaan om de digitale vrachtbrief in te zetten voor grensoverschrijdend vervoer.

In Nederland is het inmiddels toegestaan om de digitale vrachtbrief te gebruiken voor wegvervoer. Als initiatief van EVO (tegenwoordig evofenedex) en TLN is TransFollow ontstaan, de Nederlandse standaard die in heel Europa wordt gebruikt voor de digitale vrachtbrief. Echter zijn de instanties in buurlanden België en Duitsland helaas nog niet zover dat Nederlandse transportbedrijven digitale vrachtbrief ook in te zetten voor grensoverschrijdend vervoer naar deze landen.

Echter is met het grensoverschrijdende transport tussen Spanje en Frankrijk wel een belangrijke mijlpaal bereikt en is het nog maar even de vraag wanneer de volgende pilots van start zullen gaan. Zo is volgens evofenedex een pilot op komst in de Benelux waarbij transportbedrijven gebruik kunnen maken van de digitale vrachtbrief.

Bij TachoByte kunnen we ons goed voorstellen dat veel transportondernemers direct geld willen besparen door de digitale vrachtbrief ook voor grensoverschrijdend vervoer te gebruiken (volgens Transfollow zelf gaat het al snel om duizenden euro’s per jaar). Zelf zijn we ook een groot voorstander van de digitalisering van administratie rondom wegvervoer. Zo leveren we al jaren een oplossing voor het op afstand automatisch uit laten lezen van de digitale tacho, waarbij we de data die ervan afkomstig is automatisch inzichtelijk en toegankelijk maken voor onze klanten.

Alvast tijd en geld besparen? Kijk dan eens op onze pagina over het op afstand en automatisch uit laten lezen van de tachograaf of vraag direct een offerte aan.

Vraag een offerte aan