Na Frankrijk en Duitsland komt ook Oostenrijk met een interpretatie van de Europese wetgeving met betrekking tot het minimumloon.
Het Alpenland voert in de loop van 2017 een minimumloon in met enkele belangrijke regels. Gelukkig zijn deze wel minder streng dan de regels die door de Franse overheid worden gehanteerd. In het kort gaat het om de volgende zaken:
– De hoogte van het minimumloon is gebaseerd op de Oostenrijkse CAO (Kollektivvertrag) voor goederenvervoer (in het Duits) en verschilt een beetje afhankelijk van of er bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen worden vervoerd. In principe geldt voor bestuurders van opleggers een minimumloon van € 8,90.
– Goederenvervoer moet gemeld worden bij het Oostenrijkse Ministerie van Arbeid. Uiteraard moet de chauffeur een goedkeuring hiervan tijdens de rit bij zich dragen. Als er vaker naar Oostenrijk wordt gereden kan er een melding gemaakt worden die 3 maanden geldig is voor de chauffeurs die aangegeven zijn in de melding.
– Alle documenten die iets met het loon van de chauffeur, zijn contract of zijn opdracht te maken hebben moet hij bij zich dragen in de cabine. Uiteraard in het Duits.
Er is één uitzondering op de regel, namelijk transitovervoer. Dus als je Oostenrijk alleen passeert tijdens je rit naar een ander land heb je geen hinder van de nieuwe regeling.
Met Oostenrijk is er weer een land bijgekomen dat zijn eigen interpretatie heeft gemaakt van de Europese wetgeving. De vraag is wie volgt.