27-11-16

Ellende in Calais eindelijk ten einde?

Hoewel Calais altijd al een aantrekkelijke plek was voor vluchtelingen
Truck driving on the road

Hoewel Calais altijd al een aantrekkelijke plek was voor vluchtelingen heerste er een grote crisis in de stad nadat steeds meer vluchtelingen via Calais een oversteek probeerden te vinden naar Engeland. De ergste problemen lijken met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais nu voorbij te zijn.

Ergens in 2015 namen de problemen in Calais ineens toe. Vluchtelingen afkomstig uit allerlei landen trokken massaal naar Calais om daar een oversteek naar Engeland te vinden. Waar er altijd al enkele honderden migranten in Calais te vinden waren ging het ineens om duizenden. Massale problemen voor de logistieke sector waren het gevolg. Als chauffeur was je je leven niet veilig en werd je vrachtwagen binnengedrongen door migranten. Tegelijkertijd riskeerde je hoge boetes voor zaken als mensensmokkel.

Na veel mislukte maatregelen werd in 2016 eindelijk de knoop doorgehakt: de Jungle van Calais, de naam van de plek waar de migranten hun kamp hadden opgeslagen, zou worden ontruimd. Eind oktober was het dan zover: meer dan 6.000 migranten werden met bussen vervoerd naar andere opvangcentra over heel Frankrijk. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een grote crisis.

Of de problemen echt voorbij zijn is echter nog maar even de vraag. Hoewel de migranten niet meer geconcentreerd zijn in één locatie zijn ze nog wel steeds in Frankrijk en de kans is niet onwaarschijnlijk dat ze opnieuw de oversteek naar Engeland zullen wagen. Wel lijkt het erop dat de ergste crisis in de transportwereld sinds lange tijden voorlopig even is geblust. Wel zijn de gevolgen in de rest van Frankrijk al enigszins te merken: zo is een toename van migranten gesignaleerd in Parijs, waar ze op straat verblijven.

Hoe de situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen is nog even onduidelijk. Uiteraard houden we u op de hoogte.

Vraag een offerte aan