06-11-16

Zorgt veiligheid voor onveiligheid?

ILENT Auto

Afgelopen donderdag verscheen er in het Reformatorisch Dagblad een artikel waarin een chauffeur een interessante opmerking plaatste met betrekking tot de tachograaf. Tegelijkertijd zijn er ook meer controles op komst.

Een trucker maakt de opmerking dat hij zich frustreert aan de digitale tachograaf: “Vooral de tachograaf, een apparaat dat rij- en rusttijden bijhoudt, frustreert me. Truckers willen geen boetes krijgen, dus gaan ze jakkeren om de juiste rijtijden te halen. Funest voor de verkeersveiligheid.”

Het is natuurlijk vreemd dat een apparaat dat de veiligheid van vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers moet bevorderen uiteindelijk ook een bron van stress kan zijn. Daarnaast is de tacho dor veelvoorkomende fraude vaak een bron van oneerlijke concurrentie, wat de werkdruk en de stress opnieuw niet ten goede komt. Ook andere problemen, zoals een tekort aan veilige parkeerplaatsen maken het er voor veel chauffeurs niet eenvoudiger op. Tel daar tot slot nog even bij op dat de aantrekkende economie voor een toenemende verkeersdrukte zorgt en dus ook voor meer druk op de rij- en rusttijden.

Deze toenemende economie zorgt er ook voor dat vrachtwagens voor overlast zorgen in sommige gebieden van Nederland. Zo gaat de politie in het Belgische Haacht strenger controleren op bepaalde wegen die vaak gebruik worden door vrachtwagens die Haacht niet als eindbestemming hebben. Hier wordt niet alleen gecontroleerd op het 3,5 ton verbod, maar ook op andere zaken zoals rij- en rusttijden.

Het lijkt erop dat de druk op rij- en rusttijden de komende tijd nog niet omlaag gaat. Ook lijkt het erop dat er de komende tijd nog geen oplossing komt voor dit probleem. De digitale tachograaf brengt echter wel één voordeel met zich mee: doordat alle gegevens worden opgeslagen kunnen we ook automatisch en op afstand de digitale tachograaf uitlezen nadat een klein kastje is ingebouwd in de vrachtwagen. Dit scheelt in ieder geval een klein beetje stress rondom de digitale tachograaf. Vragen als ‘heb ik het geheugen van mijn tachograaf wel op tijd gedownload?’, ‘ben ik te laat met het uitlezen van mijn bestuurderskaart?’ of ‘Bewaar ik mijn tachograafdata wel lang genoeg?’, behoren hiermee tot het verleden.

Willen uw chauffeurs ook meer focus op de weg en minder op de regeltjes? Neem dan eens contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan