16-10-16

Tachograaf controle in Duitsland

BAG Voertuig

Het handhaven van de rij- en rusttijden is nog altijd één van de speerpunten van de inspectiediensten in West-Europa. Hoewel de vluchtelingenproblematiek de aandacht hiervan tijdelijk leek af te leiden is de focus op rij- en rusttijden weer helemaal terug.

Afgelopen woensdag was het raak. En goed ook. In Duitsland werd in de ochtend een grote controle gehouden en werden 96 voertuigen gecontroleerd. Het aantal overtredingen dat bij deze voertuigen werd gevonden is eveneens groot: maar liefst bij 62 van de gecontroleerde voertuigen werden misstanden geconstateerd. Een opvallend feitje: bij 12 van de gecontroleerde chauffeurs was het rijbewijs verlopen. Zij mochten dus helemaal niet meer verder rijden.

Daarnaast zijn er ook weer diverse overtredingen gevonden op het gebied van rij- en rusttijden. Het is niet helemaal duidelijk of het gaat om het daadwerkelijk overschrijden van de rij- en rusttijden of dat het gaat om overtredingen op het gebied van administratie en bewaarplicht. Feit blijft wel dat er bij de 96 voertuigen die zijn gecontroleerd er zo’n 25 overtredingen werden gevonden van rij- en rusttijden.

Dat er zoveel overtredingen worden gevonden is niet echt een verrassing. Bij bijna iedere controle van de inspectiediensten wordt vaak een groot percentage overtreders gevonden. Dit komt gedeeltelijk door de steeds hoger wordende concurrentie voor transportbedrijven. Aan de andere kant spelen de strenge regels rondom de administratie en bewaarplicht natuurlijk ook een rol.

TachoByte zorgt ervoor dat u zich om dat laatste in ieder geval geen zorgen meer hoeft te maken. Met onze volautomatische oplossing lezen we niet alleen uw data uit, maar zorgen we ook dat deze altijd voor u beschikbaar is wanneer nodig. Potentieel levert dit ook een stukje concurrentievoordeel op: u bent geen tijd en kosten meer kwijt aan de administratie rondom uw tachograaf. Bovendien leveren wij regelmatig rapporten aan met daarin overtredingen omtrent rij- en rusttijden. Zo kunt u zelf vroegtijdig ingrijpen indien nodig en voorkomt u een hoge boete van de inspecteur.

Vraag een offerte aan