01-10-16

Na Frankrijk ook in België een minimumloon?

In Frankrijk geldt sinds 1 juli een minimumloon voor bijna alle transportwerkzaamheden die op Frans grondgebied worden uitgevoerd. Daarnaast stellen de Fransen uitgebreide eisen aan de adminsitratie rondom dit minimumloon. Afgelopen woensdag opperde de Belgische minister van Werk om een soortgelijk systeem in te voeren in België.

Bij het Franse systeem krijgen alle chauffeurs die naar of van een adres in Frankrijk transporteren in ieder geval het minimumloon uitbetaald. Op zich geen gekke gedachte, zeker gezien het feit dat veel Oost-Europese chauffeurs met hele slechte arbeidsvoorwaarden zorgen voor oneerlijke concurrentie in andere landen en vaak ook onveilige situaties op de weg. Het probleem is alleen dat de Fransen het daar niet bij laten. Zo willen de Fransen allerlei gegevens van chauffeurs registreren (buiten de noodzakelijke gegevens om de salarisadministratie te controleren).

Daarnaast stellen de Fransen nog enkele andere eisen. Zo moet er een Franssprekende vertegenwoordiger van het bedrijf 24 uur per dag bereikbaar en gevestigd zijn in Frankrijk. Indien men niet voldoet aan de regels volgen er bovendien hoge boetes: 4000 euro is hierbij geen uitzondering. Volgens ondernemersorganisatie TLN is er nog niet meer informatie beschikbaar over de plannen van de Belgen. Het is dus nog even onduidelijk of deze plannen het voorbeeld van de Fransen zullen volgen en wat de precieze gevolgen dan zullen zijn voor de Nederlandse chauffeurs.

Vraag een offerte aan