08-09-16

Tekort aan parkeerplaatsen wordt aangepakt

Wie heeft het niet meegemaakt als chauffeur? De tachograaf geeft aan dat je nog maar een half uur te rijden hebt totdat je moet overnachten. Helaas heb je een tijdje in de file gestaan en is de eerstvolgende fatsoenlijk parkeerplaats nog minimaal 2 en een half uur rijden. Je enige optie: een gure, onbewaakte, parkeerplaats vlak langs de snelweg.

De slechte beschikbaarheid van goede, veilige parkeerplaatsen is een veelgehoorde klacht van allerlei chauffeurs in Europa. Waar apps als Parckr al eerder probeerden om chauffeurs aan een goede parkeerplek te helpen lijkt er nu ook extra geld te komen uit Brussel. De transportcommissie van het Europees Parlement stemde in met het voorstel van de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen. Als het aan Van Dalen ligt wordt het geld vooral geinvesteerd in parkeerplaatsen die gelegen zijn aan de drukste snelwegen in Europa waar zich veel problemen voordoen. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Calais, waar chauffeurs vaak risico lopen dat vluchtelingen hun vrachtwagen proberen binnen te dringen.

Dat er niet altijd goede parkeerplaatsen beschikbaar zijn om te overnachten heeft natuurlijk ook invloed op de mate waarin chauffeurs in staat zijn om zich te houden aan de rij- en rusttijden. Met de steeds strakker wordende transportplanningen zit een beetje vertraging in een klein hoekje en algauw komt de dagelijkse rust om de hoek kijken. Ben je dan nog niet in de buurt van een goede parkeerplaats kan het zijn dat je op een slecht beveiligde plaats moet overnachten, met alle risico’s van dien. Wie besluit om door te rijden tot een goede parkeerplaats heeft echter ook een probleem omdat in dat geval de rij- en rusttijden worden overtreden.

Het is nog even de vraag of de 2 miljoen euro daadwerkelijk vrij komt, omdat er nog onderhandeld moet worden tussen de lidstaten en het Europees Parlement over het budget. Het is echter te hopen dat de EU de parkeerplaatsen dusdanig kan verbeteren dat de situatie er voor chauffeurs een stuk beter op wordt.

Vraag een offerte aan