27-05-16

Rij- en rusttijden onder de loep

Nog steeds worden er omtrent rij- en rusttijden veel fouten gemaakt door chauffeurs. Echter gaat het bij het meerendeel van de overtredingen niet om bewuste en opzettelijke fouten. TLN heeft daarom een aantal gratis bijeenkomsten georganiseerd waar bedrijven worden voorgelicht over de rij- en rusttijden, maar ook over bedrijfscontroles.

Rij- en rusttijden

Rij- en rusttijden vormen al jarenlang een studieobject voor iedere transportplanner en een bron van vragen en onzekerheden voor veel chauffeurs. Omdat de rij- en rusttijden ooit zijn bedacht om de veiligheid op de wegen te bevorderen zijn er echter bizar hoge boetes aan overtredingen gekoppeld. Overtredingen op het gebied van rij- en rusttijden gebeuren echter lang niet om de veiligheid ten koste te laten gaan van economisch gewin. Vaak gaat er een foutje met het registreren in de digitale tachograaf aan vooraf, of een chauffeur bereikt door een file zijn rustplaats niet optijd. Genoeg reden voor TLN om een themabijeenkomst te organiseren waarbij de rij- en rusttijden onder de loep worden genomen.

Bedrijfscontroles

Naast veelvoorkomende overtredingen op het gebied van rij- en rusttijden toe te lichten, en uitgebreid te kijken naar het bedienen van de tachograaf, wordt tijdens de bijeenkomsten ook gekeken naar de bedrijfsbezoeken en de procedures rondom bezwaar en boetes. Hier wordt onder andere uiteengezet welke informatie bedrijven allemaal paraat moeten hebben tijdens de bedrijfsbezoeken van de inspecteur. Tot slot wordt ook aangegeven hoe transportmanagers de nieuw opgedane kennis rondom rij -en rusttijden kunnen overbrengen op hun chauffeurs waardoor er in de toekomst minder boetes hoeven worden betaald.

Rij- en rusttijden kampioen

Voor de uitstekende chauffeur die zich kan meten met de allerhoogste eisen verschijnt echter een mooie beloning in het vizier. Chauffeurs die meer dan een miljoen kilometer hebben afgelegd, al meer dan 20 jaar actief zijn, al meer dan 5 jaar voor dezelfde werkgever rijden, en dat naar alle tevredenheid doen zonder daarbij grove overtredingen te maken komen in aanmerking voor het IRU Diploma of Honour. Uiteraard is het navolgen van alle regels rondom rij- en rusttijden een goede start om een uitstekende chauffeur te worden.

Bij TachoByte hebben we talloze klanten die dagelijks gebruik maken van onze oplossing waarmee de chauffeurspas en de digitale tachograaf automatisch uitgelezen worden. Niet alleen leveren we deze gegevens in een handig online overzicht dat verkrijgbaar is via zowel pc, tablet als smartphone, maar ook leveren we regelmatig rapporten met daarin overtredingen op het gebied van rij- en rusttijden. Hierdoor kunt u de inspecteur net een stapje voor zijn en tijdig uw chauffeurs of transportplanning controleren of er iets niet klopt.

Ook eens kennis maken met de gemakken die TachoByte te bieden heeft? Kijk dan eens in onze brochure of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan