28-04-16

Chauffeurs stemmen massaal tegen eye tracking

Truck driving on the road

Twee weken geleden schreven we over de actie van FNV tegen eye tracking. De vakbond maakt zich hard tegen eye tracking omdat ze vinden dat deze techniek de privacy schaadt en juist averechts werkt t.o.v. het beoogde doel: meer veiligheid in het verkeer. De resultaten van de actie tegen eye tracking zijn inmiddels binnen.

Eye tracking

Bij eye tracking worden cameraatjes ingezet die het gedrag van de chauffeur in de cabine opnemen. Ook wordt een cameraatje op de weg gericht, die de verkeerssituatie registreert. Volgens de vakbond is eye tracking erg privacygevoelig. Daarnaast levert eye tracking volgens de vakbond geen nieuwe inzichten op. We weten immers al dat vermoeidheid leidt tot een verminderde concentratie van chauffeurs en een grotere kans op onveilige situaties op de weg. De vakbond is daarom gestart met het verzamelen van handtekeningen tegen een pilot waarbij eye tracking wordt ingevoerd.

Handtekeningen tegen eye tracking

De chauffeurs van het transportbedrijf Van der Werff uit Heerenveen zetten massaal hun handtekening tegen de eye tracking pilot. Volgens de vakbond waren maarliefs 98.3% van de chauffeurs tegen de komst van eye tracking in hun cabine. Daarmee sluitten zij zich aan bij hun collega´s van transportbedrijf Kuijpers uit Veghel, die eerder al tegen de komst van eye tracking stemden. De vakbond is niet van plan om het bij twee handtekeningenacties te laten. Zo wil FNV graag meer reacties en meningen van chauffeurs die ook te maken krijgen met eye tracking.

Alternatief voor eye tracking

Net als in ons artikel twee weken terug over eye tracking willen we ook ditmaal weer een oproep doen voor een alternatief tegen eye tracking. Zoals gezegd levert de pilot waarschijnlijk geen nieuwe inzichten op en kan iedereen wel raden dat vermoeidheid leidt tot onveilige situaties. Om deze reden bestaat natuurlijk de rijtijdenwet. Hoewel veel chauffeurs zich wel aan deze rijtijdenwet proberen te houden komt het door uiteenlopende oorzaken echter vaak voor dat deze per ongeluk overtreden wordt.

Bij TachoByte sturen we onze klanten regelmatig overtredingenrapporten met daarin alle overtredingen die een chauffeur heeft begaan op het gebied van de rijtijdenwet. Op deze manier kan een transportbedrijf tijdig de transportplanning wijzigen als deze te streng is, zonder dat hij hiervoor een duur en privacygevoelig eye tracking systeem hoeft in te bouwen. Bovendien worden op deze manier hoge boetes van de inspecteur voorkomen.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze mensen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan