19-04-16

Overtredingen rijtijdenwet kosten 88.000 Euro

ILENT Auto

Transportbedrijf Van den Bosch heeft ongeveer € 88.000 , – aan boetes gekregen van ILT voor overtredingen van de rijtijdenwet. In totaal gaat het om zo’n 197 overtredingen van de rijtijdenwet. De meeste overtredingen zijn gemaakt op het gebied van rij-en rusttijden.

Rijtijdenwet

De rijtijdenwet met daarin de geldende rij- en rusttijden vormt al jaren een bron van ergernis voor veel transporteurs. Er wordt veel gesjoemeld met de regels uit de rijtijdenwet wanneer dit uitkomt maar ook onbewust worden veel rij- en rusttijden overtreden. Bij Van den Bosch speelde daarnaast ook nog dat ze veel Oost-Europese chauffeurs tegen een te laag salaris in dienst hadden. Hoe graag we ook zouden willen kunnen we bij TachoByte helaas niet de rijtijdenwet aanpassen. Wel kunnen we transportbedrijven helpen om beter met hun rij- en rusttijden om te gaan.

Rij- en rusttijden

De rij- en rusttijden leggen kort gezegd vast hoelang een chauffeur aaneengesloten mag rijden voordat hij moet rusten. Als de rijtijdenwet met rij- en rusttijden daadwerkelijk zo simpel in elkaar stak was er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand geweest. Helaas zijn er heel veel verschillende rij- en rusttijden in de rijtijdenwet opgenomen en moeten deze bovendien allemaal worden geregistreerd met handelingen in de digitale tachograaf (en vervolgens ook weer worden uitgelezen). Vooral wanneer het aankomt op de kleine details in de regels voor rij- en rusttijden gaat het nog wel eens mis.

Houdt u zich nog aan de wet? Het rij- en rusttijden overzicht

De rij- en rusttijden vormen een belangrijk onderdeel van de rijtijdenwet. Overtredingen hierop worden helaas extreem zwaar beboet. Op zich is dit niet gek aangezien te weinig rust kan leiden tot een onveilige situatie op de weg. Het probleem is echter dat een overtreding van de rijtijdenwet ook kan komen door administratieve fouten, kleine fouten in planning, net iets andere omstandigheden of een chauffeur die even niet goed omgaat met de administratie rondom zijn tachograaf. Bij TachoByte genereren we daarom regelmatig een rapport met alle overtredingen op het gebied van rij- en rusttijden. Op deze manier kan een bedrijf zijn chauffeurs tijdig aanspreken of zelf de planningen aanpassen zodat deze overtredingen, met hoge boetes als gevolg, in de toekomst minder vaak voorkomen.

Voorkom boetes

Ook bedrijven met de beste bedoelingen lopen tegen boetes op vanwege kleine onzorgvuldigheden. Voorkom dit en maak gebruik van een oplossing waardoor u nooit meer de digitale tachograaf hoeft uit te lezen en bovendien met vaste intervals een beknopt rapport krijgt met daarin alle overtredingen op de rijtijdenwet of van de rij- en rusttijden. Neem voor meer informatie contact op met een van onze mensen of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan